top of page
Search

Waldorf Yuvalarının Temelleri


Waldorf yuvalarındaki ahşap masa, sandalyeler ve doğal malzemelerden yapılmış oyuncaklar


Waldorf erken çocukluk eğitimi “müfredatı” var mı? Waldorf pedagojisinin masa tiyatrosu veya ıslak üzerine ıslak çalışması gibi olmazsa olmaz etkinlikleri neler? Waldorf yuva ortamının temelini oluşturan soft renkli duvarlar, el yapımı oyuncaklar, doğal malzemeler ve bal mumu boyalar gibi kullanılan malzemeler ve dekoratif unsurlar nelerdir? Waldorf erken çocukluk eğitimini "Waldorf” yapan değerler nedir?


Pedagojinin yaratıcısı Steiner eğitimin ve erken çocukluk eğitiminin esasları üzerine pek çok konuşma yapmıştır. Sözleri, esas olarak kabul ettiği değerlere ışık tutmaktadır:


Esasında hangi kademede olursa olsun kendini eğitmekten(öz eğitimden) başka bir eğitim yoktur. Bu düşünce, tekrarlanan Dünya yaşamlarının ruhsal araştırması yoluyla bilinçli bilgiye sahip olan Antropozofi* içinde tüm derinliğiyle kabul edilmektedir. Her eğitim kendi kendine eğitimdir ve biz öğretmenler olarak ancak çocukların kendi kendine eğitimi için ortam sağlayabiliriz. Yetişnkinler olarak çocukların öz eğitimlerini sağlayabilecekleri potansiyellerini ortaya çıkaracakları koşulları sağlamak bizim sorumluluğumuz. Bu sorumluluk öğretmenlerin çocuklara karşı sahip olması gereken bir tutumdur. Böyle bir tutum, bu bilginin artan farkındalığı ve idrakıyla geliştirilebilir.(Rudolf Steiner, Çocuğun Değişen Bilinci)”



Bu nedenle, erken çocukluk eğitimindeki esaslar salt mobilyalar, etkinlikler ve günlük ritimler aracılığıyla sağlanmaz. Tüm bunlarla birlikte kendi varoluşu, çocuklar ve ebeveynlerle ilişkisi, günlük akış ve dünya yaşantısıyla kurduğu bağ aracılığıyla çocukların çevresini şekillendiren ve etkileyen aslında eğitimcidir.


Eğitmenin dışsal ve içsel tutumu ve jestlerini kapsayan niteliği çocuğun bulunduğu ortama nüfuz eder. Böylelikle eğitmenin niteliği erken çocukluk döneminde taklitle hayatı deneyimleyen çocukları derinden etkiler. Bu tür deneyimler çocuğun ileriki yaşantısında karşılaşacağı fırsatlara ve zorluklara yaklaşımını, tutumunu ve eğilimini şekillendirir.



Waldorf yuvalarında doğanın güçlerini yansıtan cücelerin doğal malzemelerden üretilmiş cam süsleri

Bu bakış açısıyla bakıldığında erken çocukluk eğitimi yetişkin tarafından rehberlik edilen ve sürekliliği olan bir öz eğitim sürecini gerektirir. Waldorf eğitim sistemini "Waldorf" yapan şeyin ne olduğunu tekrar soracak olursak, bu sorunun cevabı belirli etkinliklerde veya günlük ritimde, malzemelerde veya mobilyalarda değil bu fiziki niteliklerin ne ölçüde öğretmenin içsel yapısı, tutumu, kapasitesi ve niyetiyle uyumlu olduğu konusu üzerine yoğunlaşarak bulunabilir. Öyle ki tüm bu içsel yapı, tutum ve niyet fiziki koşulların uygunluğuyla da birleştiğinde çocuklar üzerinde hem o anda hem de çocukların hayatlarının geri kalanında şifa verici bir etki oluşturur.


Eğitmen veya mentor fark etmeksizin, Waldorf erken çocukluk eğitimine kendini adamış olan bizler, aktif olarak kendimize küçük çocukların sağlıklı gelişimi için gerekli niteliklerin kendi yuva gruplarımızda, günlük hayatlarımızda ve iç pratiğimizde nasıl hayat bulduğunu sorabiliriz.


Rudolf Steiner, sağlıklı bir erken çocukluk eğitimi için gerekli olan esasları pek çok farklı konuşmasında aşağıdaki gibi niteliklendirmiştir:


- Sevgi ve içtenlik

- Çevreye özen gösterme ve duyuların gelişimi için çevreyi organize etme

- Yaratıcı ve sanatsal deneyim

- Çocuğun taklit edebilmesine örnek olacak anlamlı yetişkin meşguliyeti(gerçek iş)

- Özgür ve yaratıcı oyun

- Çocukluğun sahip olduğu gücü koruma

- Çocuğun bireyselliğini kabul, ona saygı ve gelişimine merak

- Coşku, mizah ve mutluluk

- Kendi içsel gelişim yolunda olan bilinçli yetişkinler


Bu niteliklerin kısa açıklamaları ilgili başlıktaki blog yazımızda yer almaktadır.



*Antropozofi: Antroposofi, 20. yüzyılın başlarında ezoterikçi Rudolf Steiner tarafından kurulan ve insan deneyimine erişilebilen nesnel, entelektüel olarak anlaşılır bir manevi dünyanın varlığını öne süren bir felsefedir.(https://www.bilgipedia.com.tr/antropozofi/)



Çeviren: Candan Çalışkan




 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

© 2024, Kumkurdu Anaokulu

  • White Instagram Icon
bottom of page